El passat dissabte vam dur a terme la 1a Jornada Musical al Museu de la Vida Rural, adreçada a mestres de música o persones interessades en la docència musical.
La Jornada, que va començar a les 10 del matí amb una presentació a càrrec de la directora del MVR, Gemma Carbó i de Josep Maria Vidal en representació de La Musca, va acabar a les 5 de la tarda iva comptar amb la participació d’una vintenta de mestres de diferents comarques catalanes, els quals van realitzar dos tallers i van asssitir a una presentació i una visita musical al MVR.
Durant el primer taller, els participants van conèixer i viure en primera persona la proposta de música i moviment de Nuri Mauricio Ferré, Joan Obradós Múria i Monica Cerdans Batista basada en el conte africà La teva cançó. Els mestres van cantar, moure’s, picar ritmes i fer volar la seva imaginació a través de la història d’en Bazi, una història que transmet valors com l’amistat o el concepte africà d’ubuntu (jo només sóc feliç si tots som feliços). La proposta didàctica que es va presentar, editada recentment per La Musca, està inspirada en el conte La teva cançó que va editar Fragmenta fa un parell d’anys. El llibre conté les indicacions necessàries perquè els docents la puguin dur a terme (proposta d’activitats, objectius, materials necessaris, partitures de cançons…), així com el text del conte original.
Durant el segon taller es va presentar el projecte Xilofonada poètica i, en aquest cas, el llibre que recull la proposta a partir de Poemes dibuixats de Montse Ginesta. L’autora, Rosabel Bofarull, i la il·lustradora i autora de les poesies musicades, Montse Ginesta, van ser les encarregades de dur-lo a terme.
Ginesta va explicar als assistents la seva experiència com a il·lustradora i la manera com va néixer el llibre Poemes dibuixats, un llibre preciós de cal·ligrames que va inspirar Bofarull per compondre la Xilofonada poètica que ha editat recentment amb La Musca. La seva intervenció va ser d’allò més divertida i afable, tot un descobriment per a molts dels assistents, els quals van ser conscients que, sense saber-ho, ja la coneixien, perquè Ginesta ha il·lustrat moltíssimes obres infantils, entre elles els llibres de música del Pare Ireneu Segarra.
A continuació, la Rosabel Bofarull va parlar del projecte Xilofonada poètica, nascut d’una iniciativa de l’Escola de Música Robert Gerhard i el qual s’està duent a terme a Valls des de ja fa sis anys. El projecte és una simbiosi perfecta entre música i poesia, i fa que els infants es converteixin en autèntics intèrprets instrumentals a través de la música composada per Bofarull, pensada per cantar i interpretar amb instruments Orff. Tot això, acompanyats pel piano.
Rosabel Bofarull va fer diferents indicacions pedagògiques als mestres assistents, els quals van posar-se a la pell dels alumnes i van interpretar diverses cançons del llibre presentat, el qual inclou totes les partitures de les melodies, piano, instruments Orff, indicacions pedagògiques i un CD de suport amb l’acompanyament del piano enregistrat.
Després, es va presentar el nou recull d’endevinalles musicals: Un sac d’endevinalles, també obra de Rosabel Bofarull, un acte obert a tothom que va comptar amb la participació d’Uri Mas i Marta Amigó, els quals han posat veu a les endevinalles gravades per al CD que acompanya el llibre.
A la tarda, es va fer una visita al Museu de la Vida Rural des de l’òptica musical, la qual va anar a càrrec de Marta Amigó. Durant el recorregut al museu es van poder escoltar cançons i tonades antigues mentre es comentava i reflexionava sobre el paper de la música al món rural antigament. Els ambients recreats al museu, conjuntament amb objectes i imatges que s’hi poden observar va permetre que tots ens endinséssim una mica més en èpoques dels nostres avantpassats.
A continuació us deixem l’article i reportatge àudiovisual que n’han fet a l’Espluga FM Ràdio i TAC12: CLICA AQUÍ
Materials presentats durant la Jornada:
- La teva cançó. Proposta de música i moviment.
- Xilofonada poètica. A partir de Poemes dibuixats de Montse Ginesta.
- Un sac d’endevinalles.