Les properes setmanes La Musca presentarà un recull articles d’opinió i ninots de Josep Vallverdú publicats a la revista El Francolí des de l’any 1986 fins l’actualitat.
El llibre, titulat Potser sí… en al·lusió al títol que durant molts anys va encapçalar la columna fixa d’opinió de Vallverdú a El Francolí, ha comptat amb la inestimable i estreta col·laboració del Casal de l’Espluga de Francolí, institució editora de la revista, i vol ser un homenatge a Vallverdú l’any del centenari del seu naixement, al mateix temps que també pretén reivindicar les dues facetes potser menys conegudes de l’autor: la d’articulista i la de ninotaire.
Josep Vallverdú i Aixalà
(Lleida, 9 de juliol de 1923)
Escriptor, traductor i mestre. N’ha estat especialment prolífica i lloada l’obra de narrativa infantil i juvenil, en què és un dels grans de la literatura catalana, amb el seu gosset Rovelló com a buc insígnia. Ha publicat, tanmateix, més de 300 títols, alguns tan destacats com Proses de Ponent o Indíbil i la boira, i ha conreat tots els gèneres: llibres del ‘jo’, de viatges, assaig, novel·la, poesia o articulisme, en què es concentra el present recull.
Homenot de Ponent, pocs reconeixements del més alt rang nacional li falten: és membre de l’Institut d’Estudis Catalans i ha estat Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, entre altres. També és fill adoptiu de diversos pobles, com l’Espluga de Francolí, on va residir entre 1988 i 2015. Als seus cent anys, avui Vallverdú continua practicant la seva gran passió, perquè, tal com proclama ell, «escriure és viure».
La revista «El Francolí»
El juliol de 1921, un grup de joves de l’Espluga d’arrels catòliques i inquietuds catalanistes fundava el periòdic quinzenal El Francolí, erigit en «defensor dels interessos morals i materials de la vila». Durant cinc anys, fins que el juliol de 1926 la va prohibir la dictadura de Primo de Rivera, la publicació recolliria notícies de la vila, apunts d’història, informació agrícola o esportiva, però també esdevindria un fòrum de reflexió i polèmica, amb textos que anaven des de poemes a articles polítics i amb la defensa de la llengua i la cultura com un dels principals eixos.
Amb aquest mateix esperit, nom i capçalera, però periodicitat mensual, El Francolí reapareixia el febrer de 1983. Ho feia ja, i hi és encara avui com a revista de referència al poble, sota el paraigües del Casal, entitat impulsada per un d’aquells joves que havia estat en la fundació el 1921, l’empresari i mecenes Lluís Carulla i Canals.
El mateix Josep Vallverdú l’ha descrit així aquest 2023: «El Francolí n’és un exemple més de la vitalitat cultural de les nostres viles i ciutats petites. N’hi ha que quadrupliquen els tres mil habitants de l’Espluga i no tenen una publicació així».
Destaquem…
-
La Setmana del Llibre en Català (del 8 al 17 de setembre).
Podreu trobar el llibre a La Setmana del Llibre en Català, al mòdul del nostre distribuidor: Rafael Dalmau, Editor (mòdul 36).
-
Presentació a l’Espluga de Francolí: 30 de setembre.
Properament es detallarà més informació sobre l’acte.
Més informació sobre el llibre:
-
ISBN: 978-84-126028-7-6
-
Pàgines: 176
-
Preu: 10,00 € (IVA inclòs)